Nasze ciało składa się w 70% z wody, aby utrzymać prawidłowy bilans wodny powinniśmy wypijać przynajmniej 2 itry wody dziennie. Jaką wodę zatem lepiej włożyć do koszyka – źródlaną, czy mineralną? Czy to w ogóle jest istotne?. Odpowiedź brzmi: Oczywiście, że tak!
Podstawowym kryterium podziału wód butelkowych jest zawartość składników mineralnych.
Woda źródlana:
* ma niską zawartość składników mineralnych
* może być używana do celów kuchennych: przygotowywania posiłków ,a także do gotowania
* nadaje się do spożycia przez dorosłych, dzieci i niemowlęta
Woda mineralna:
*zawiera co najmniej 1000mg/l rozpuszczalnych składników mineralnych lub charakteryzuje się znaczącą żywieniowo zawartością składników mineralnych np. magnezu, wapnia
* nie powinna być spożywana przez niemowlęta
* nadaje się doskonale do zaspokojenia pragnienia przez dzieci i dorosłych
Warto zatem dokładnie czytać etykiety umieszczone na opakowaniach i wybierać wodę dostosowaną do swoich potrzeb.
Napisz komentarz lub odpowiedz: