Gdy tylko czujemy, że „coś nas bierze” myślimy o tłustym rosole zrobionym przez mamę lub babcię, które mówiły, że rosół jest dobry na przeziębienie. Ale czy to prawda?
Organizm podczas choroby ma specjalne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Jeżeli występuje stan podgorączkowy lub gorączka, na każdy 1 stopień podwyższenia temperatury zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne od 15% do 20%.W przypadku biegunek lub wymiotów, gdy utrata wody jest większa, zapotrzebowanie na nią wzrasta.
Posiłki podczas choroby powinny być bilansowane według zasad zdrowego żywienia. W każdym posiłku powinny się znaleźć owoce i warzywa w formach akceptowanych przez osobę chorą: surowe, gotowane lub musy. Dostarczą one do organizmu wiele cennych witamin i składników mineralnych, które mają właściwości antyoksydacyjne (zmniejszają stan zapalny) ale też wspomagają układ immunologiczny.
Kluczowymi składnikami w chorobie są: witamina A, B6, B12, C, D, E i kwas foliowy, pierwiastki śladowe: cynk, żelazo, selen, magnez i miedź. W diecie nie można zapomnieć o produktach białkowych np. jogurtach i kefirach, strączkach, mięsie i rybach. Oprócz pełnowartościowego białka do organizmu dostarczą również: probiotyków (mleczne produkty fermentowane), żelaza i witaminy B12 (czerwone mięso), a także kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które skutecznie rozprawią się ze stanem zapalnym (ryby).
Rosół jest wywarem z warzyw i mięsa – witaminy, składniki mineralne, białka i tłuszcze przechodzą do niego, ale część z nich jest niszczonych przez wysoką temperaturę. Zjedzenie talerza rosołu nie jest złym pomysłem, ponieważ do organizmu zostanie dostarczone około 500 ml wody z rozpuszczonymi makro i mikroelementami. Niestety porcja rosołu z makaronem zawiera bardzo mało kalorii. Lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie posiłku składającego się z warzyw, produktów zbożowych i mięsa lub ryby, a rosół traktować jako dodatek do głównego dania a nie osobny posiłek.
https://nauka.uj.edu.pl/1pytanie/-/journal_content/56_INSTANCE_8GR97pNrvUXW/74541952/121051870
Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):1181. Published 2020 Apr 23. doi:10.3390/nu12041181
Carr A.C., Maggini S. Vitamin C and immune function. Nutrients. 2017;9:1211. doi: 10.3390/nu9111211.
Martineau A.R., Jolliffe D.A., Hooper R.L., Greenberg L., Aloia J.F., Bergman P., Dubnov-Raz G., Esposito S., Ganmaa D., Ginde A.A., et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: Systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. doi: 10.1136/bmj.i6583.
Gombart A.F., Pierre A., Maggini S. A review of micronutrients and the immune system–working in harmony to reduce the risk of infection. Nutrients. 2020;12:236. doi: 10.3390/nu12010236.
Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej, Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017
Napisz komentarz lub odpowiedz: